Prijava

Prijavite se putem Vašeg Google računa ili se registrirajte na web stranicu.

Twitter Stream


Festival pjesme i graševine održava se 1. i 2. lipnja 2012. godine u Kutjevu. Ove godine nadograđena je dugogodišnja festivalska tradicija s novom zajedničkom vizijom – sljubljivanjem glazbenog festivala Zlatne žice i Festivala graševine u manifestaciju posvećenu tamburaškoj pjesmi i graševini. Program festivala odvijat će se uz kutjevački dvorac, a prostor na kojemu će vinari Vinogorja Kutjevo posjetiteljima prezentirati svoja vina prigodno će se preimenovati u Aleju vinara.
Želja organizatora je promovirati kako pjesmu, tako i gastro-enološku ponudu kutjevačkog i slavonskog kraja. U dane festivala svi će vinari Vinogorja Kutjevo, ali i oni iz drugih vinogorja, posjetiteljima nuditi svoja vrhunska vina. Udruga Kutjevački vinari u sklopu Festivala graševine dodijelit će nagrade i diplome najboljim graševinama iz Hrvatske i regije. 
U kategoriji mlade graševine šampion je Vinarstvo i podrumarstvo Krauthaker, u kategoriji starijih graševina Iločki podrumi, dok je Kutjevo d.d osvojio šampionsku titulu u kategoriji predikatnih graševina.
Vinska i glazbena priča bit će zaokružena Danima otvorenih podruma te vinskim vlakom koji će goste voziti vinskom cestom do podruma kutjevačkih vinara. Najslušanija pjesma s prošlogodišnjeg festivala kao i ona s najslavonskijim tekstom dobit će nagrade.
Cijeli je još niz novosti… Uz slavonsku pjesmu i vino sljubljuju se i domaće delicije. Tako će natjecatelji iz cijele regije kuhati vinski gulaš sa slavonskom kobasicom u kutjevačkoj graševini, a proizvođači kulena, sira i ostalih specijaliteta ponuditi svoje proizvode.
Televizijska snimka oba dana festivala i festivalskih događanja bit će emitirana u nedjelju 3. lipnja s početkom u 21 sat na CMC televiziji koja će tijekom cijele iduće godine, do novoga festivala, promovirati pjesme i izvođače. Snimljen je i dvostruki nosač zvuka koji će kroz nekoliko dana biti distribuiran na sve radio postaje.
Organizatori Festivala pjesme i graševine su Glazbeno društvo Zlatne žice, udruga Kutjevački vinari i Grad Kutjevo, a generalni sponzor Festivala je Kutjevo d.d. Želja svih je tamburašku pjesmu, ali ponajprije Vinogorje Kutjevo i vrhunsku graševinu još jače pozicionirati na hrvatskoj i svjetskoj karti vinske izvrsnosti.
PROGRAM FESTIVALA
Petak, 01. 06. 2012.
18:00
 • polazak svečane povorke uz Puhački orkestar Kutjevo, kulturno-umjetnička društva, konjanike i konjske zaprege s vinskim kraljicama kutjevačkih vinogradara
19:00
 • svečano otvorenje Festivala pjesme i graševine
21:00
 • polufinalna večer pjesme
22:30
 • koncert tamburaškog sastava Gazde i njihovih gostiju povodom 20. obljetnice djelovanja
Subota, 02. 06. 2012.
08:00
 • budnica ulicama Kutjeva – Puhački orkestar Kutjevo
09:00
 • “Kup graševine” – natjecanje streličara na ŠRC Kutjevo
09:30
 • okupljanje planinara i polazak vinskim stazama
10:00
 • stručni skup udruge Kutjevački vinari u kino dvorani
12:00
 • početak natjecanja u kuhanju vinskog gulaša i slavonske kobasice u kutjevačkoj graševini
13:30
 • povratak planinara
18:00 – 21:00
 • izbor najljepše fotografije graševine u cvatu
 • izbor najljepše boce prema vizualnom identitetu
 • izbor vinske kraljice
 • rezultati ocjenjivanja vina sorte graševina i dodjela diploma
 • proglašenje šampiona Festivala graševine Hrvatske 2012.
21:00
 • finalna večer pjesme
22:30
 • svečano zatvaranje Festivala pjesme i graševine

G. Pavao Sestrić, iz Općine Draganić, danas je, kako je sam rekao, ispunio svoj životni san.
Naime, g. Pavao je u Kutjevo došao 1941. g. kao 14-ogodišnjak i počeo raditi u školi lakih jahača u Kutjevu. Nakon što je i sam prošao školu, biva ranjen u II sv. ratu te ostaje bez lijeve ruke. U Kutjevu je živio do 1948. godine kada ga je život odnio dalje. Godine provedene u Kutjevu ostale su mu u trajnom i nezaboravnom sjećanju i životna želja mu je bila obilježiti boravak u Kutjevu na poseban način. Prvi korak je bilo postavljanje spomen ploče u čast svim kutjevčanima i školi lakih jahača koja je bila poznata, ne samo na prostorima stare i bivše Jugoslavije, nego i u Europi. Spomen ploču postavio je na kapelici Sv. Jurja u Kutjevu, u kojoj su, kako reče, svako jutro odlazili na molitvu i tek onda u štale i konjušnicu voditi brigu o konjima. Iznimno emotivno doživio je postavljanje ploče, a još više emocije dolaze do izražaja kada priča o Kutjevu i vremenu provedenom u Kutjevu. Iz svake njegove riječi da se primijetiti i vidjeti, da pri svakoj pomisli i spominjanju Kutjeva njegovo srce zaigra dvostruko jače, a oči se napune suzama.
U Kutjevu sam ostavio dio svoga tijela, ali isto tako i dio duše. O srcu da ne govorim, ono je zauvijek u Kutjevu. S Kutjevom živim, s Kutjevom liježem i s Kutjevom se budim. Bez obzira gdje sam bio, Europa, Amerika, Kanada, sve je to ništa u usporedbi s Hrvatskom i Kutjevom. U Kanadi, na slapovima Niagare, sjedim, gledam i razmišljam. Je, lijepo je, ali je to ništa s onim što mi imamo u Hrvatskoj i u Kutjevu. I danas kada sam, u svojoj 85. godini života, uspio u svom prvom naumu, srce mi je veliko i preveliko, a duša presretna. Zahvaljujem svima koji su mi omogućili da skinem veliko breme sa svojih ramena i da si srce olakšam. Zahvaljujem g. Nikolić Ivici, gradonačelniku Kutjeva, g. Moralić Enveru, vlasniku Kutjeva d.d., gđi. Matajić Nataliji, predsjednici uprave Kutjeva d.d. te mojim prijateljima g. Bošković Andriji, g. Bodegrajac Zvonku i g. Đurak Petru. I posebno vlč. Đukić Marijanu, župniku Župe rođenja B.D.M. Kutjevo koji je posvetio spomen ploču. A idući korak i moja želja je da se i ova kapelica Sv. Jurja obnovi i da bude prepoznatljiva. Spreman sam i sam pomoći u obnovi.
- rekao je g. Pavao Sestrić. Inače g. Pavao Sestrić je 100%-tni invalid, ali se danas to nije moglo primijetiti, a kako je i rekao, možda imam 85. godina, ali se danas osjećam mlad kao kad sam došao u Kutjevo.

Postavljanje spomen-ploče u Kutjevu
Postavljanje spomen-ploče u KutjevuPostavljanje spomen-ploče u KutjevuPostavljanje spomen-ploče u KutjevuPostavljanje spomen-ploče u Kutjevu
Graševina ledeno vino 2009., Maximo Bianco 2010.Na ocjenjivanju vina Concours Mondial de Bruxellesu koje se ove godine održalo od 4. do 6. svibnja u portugalskom Guimaraesu, kutjevačka vina su ostvarila izvanredan uspjeh osvojivši dvije zlatne medalje za Graševinu ledenoDecanter&Concours Mondial vino berbe 2009. i Maximo Bianco berbe 2010. godine u konkurenciji 8397 vina iz 52 države svijeta. Na drugom, možda još prestižnijem ocjenjivanju vina Decanter koje se održalo u Londonu, a službeni rezultati će biti objavljeni 22. svibnja na londonskom međunarodnom sajmu vina LIWF,  Graševina ledeno vino berbe 2009. osvojila je zlatnu medalju, a Maximo Bianco berbe 2010. godine je pohvaljeno vino. U zadnje dvije godine Graševina ledeno vino berbe 2009. osvojila je na ocjenjivanjima širom zemlje i inozemstva 4 velike zlatne medalje, 3 zlatne medalje, te 2 srebrne medalje, dok je Maximo Biancu ovo prva zlatna medalja.
Graševina ledeno vino 2009. - Zlatna medalja - Decanter 2012DECANTER-MAXIMO-2010-PREPORUCENO-VINOGraševina ledeno vino 2009. - Zlatna medalja - Concours Mondial 2012Maximo Bianco 2010. - Zlatna medalja - Concours Mondial 2012Hrvatski potrošači ocijenili su Kutjevo Graševinu najkvalitetnijim bijelim vinom u Hrvatskoj

Zagreb, 19. travnja, 2012. -  Hrvatski građani smatraju da im u Hrvatskoj Kutjevo graševina nudi najvišu razinu kvalitete kada je riječ o bijelim vinima.
Rezultat je ovo znanstvenog istraživanja tržišta QUDAL - DEEPMA u kojem se mjerilo iskustvo i zadovoljstvo hrvatskih građana kvalitetom, a koje je u Hrvatskoj sproveo renomirani međunarodni Centar za istraživanje tržišta GfK (www.gfk.com).
Hrvatske građane za ovu se kategoriju pitalo:
...Zamislite da ste bogati. Zamislite da imate neograničenu sumu novaca i da vas prilikom kupnje zanima samo i jedino vrhunska kvaliteta...  Navedite bijelo vino koje biste tada najradije konzumirali i najradije kupovali? Nemojte navoditi ono bijelo vino koje se najviše reklamira niti ono koje vam prvo padne na pamet, kao niti ono bijelo vino koje vi najčeće kupujete, već navedite ono bijelo vino za koje prema vašem osobnom iskustvu i/ili iskustvu vama bliskih osoba možete potvrditi da na hrvatskom tržištu nudi najveću razinu kvalitete...
Kutjevo Graševina osvojila je temeljem ovog pitanja uvjerljivo najveći broj glasova ispitanika  (11,5%). Na drugom mjestu, pozicionirali su se Iločki podrumi odnosno Iločka graševina s ukupno 5,1% glasova ispitanika.

Istraživanje QUDAL - QUality meDAL provedeno je u potpunosti u skladu s odredbama ‘Međunarodnog kodeksa za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja’ koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetska udruga istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).
Pitanja su bila otvorenog tipa, odnosno ispitanicima nisu bili ponuđeni nikakvi mogući odgovori te su oni slobodno mogli navoditi nazive davatelja usluga i proizvođača za koje oni sami smatraju da nude najveću razinu kvalitete na hrvatskom tržištu.

QUDAL - QUality meDAL - Jedinstveno istraživanje kvalitete
Sustav certificiranja - QUDAL - QUality meDAL švicarske tvrtke Icertas GmbH iz Zurich-a (www.icertas.com) provodi u Hrvatskoj tvrtka Axios, u suradnji s vodećom svjetskom konzultantskom i revizorskom kompanijom PWC (PriceWaterhouseCoopers).

Tržišna istraživanja za potrebe QUDAL certificiranja u Hrvatskoj provodi renomirani međunarodni Centar za istraživanje tržišta GfK

Istraživanja kvalitete metodom QUDAL provode se u potpunosti u skladu s odredbama ‘Međunarodnog kodeksa za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja’ koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetska udruga istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

QUDAL - QUality meDAL je certifikacijski sustav koji na tržištu detektira i nagrađuje proizvode, usluge i druge subjekte temeljem znanstvenog tržišnog istraživanja koristeći inovativnu metodu DEEPMA (Deep Mind Awareness).
QUDAL - DEEPMA istraživanja mjere isključivo i samo zadovoljstvo građana kvalitetom.
Samo proizvodi i usluge koji su od strane potrošača ocijenjeni najvišim ocjenama za kvalitetu  u svojoj tržišnoj kategoriji mogu nositi prestižnu QUDAL - QUality meDAL zlatnu medalju vrhunske kvalitete
Izbornik