Prijava

Prijavite se putem Vašeg Google računa ili se registrirajte na web stranicu.

Twitter Stream


Već duži niz godina Dječji vrtić u Kutjevu ima problem premalog prostora. Trenutno je na cjelodnevnom boravku u vrtiću 25 djece, a potrebe su znatno veće i dosežu broj od 40 mjesta.  Prostor vrtića dio je stambene zgrade i dodatno proširenje je bilo nemoguće. No, u istoj etaži, do samog vrtića, nalazi se prostor mesnice, koja je poslovala u sastavu Kutjeva d.d. Zgrada dječjeg vrtića u Kutjevu
Dana 31.siječnja 2012.  Kutjevo d.d. i Grad Kutjevo sklopili su ugovor o zakupu poslovnog prostora bivše mesnice, veličine 61,55 m2, bez plaćanja zakupnine, na rok od 30 godina. Grad Kutjevo će adaptirati prostor s ciljem povećanja dnevnog boravka, premjestit će kuhinju, a postojat će i mogućnost odvajanja prostora s nekoliko dječjih krevetića.
Isti prostor u popodnevnoj smjeni koristi 26 polaznika "Male škole". Nakon adaptacije, novi prostor moći će se koristiti i u dopodnevnoj smjeni, ovisno o dogovoru s roditeljima.
S ovim proširenjem mališani Dječjeg vrtića u Kutjevu imat će na raspolaganju preko 150 m2 površine, a Kutjevo d.d. ponovo iskazuje podršku u projektima lokalne zajednice kao društveno odgovorna tvrtka.
Predstavnici tvrtke Kutjevo d.d. i Grada Kutjevo izvršili su primopredaju prostora, te će Grad Kutjevo početi s preuređenjem dodatnog prostora za dječji vrtić u proljeće, a sve kako bi novi prostori dočekali mališane s početkom nove školske godine.
Grad Kutjevo se i ovom prilikom zahvaljuje tvrtki Kutjevo d.d. i upravi tvrtke te g. Enveru Moraliću na podršci i razumijevanju problema lokalne zajednice, te i nadalje očekuje dobru i konstruktivnu suradnju koju je i do sada imao s tvrtkom Kutjevo d.d.
01.02.2012. – Ipak smo dočekali uvjete za ledenu berbu!!
Traminac ledeno vino 2007.Nakon relativno toplog prosinca i siječnja, uvjeti za ledenu berbu su bili upitni. Trenutni val hladnoće ipak je omogućio da najviši vinograd na položaju Hrnjevac, na koti od 400 m nadmorske visine koji već blago uranja u šume Krndije, bude obran s oznakom ledene berbe.Traminac Već u ranim jutarnjim satima, uz temperaturu od –9°C, tridesetak dobro utopljenih berača krenulo je obrati krunu vinogradarske proizvodnje. Brao se traminac, na površini od 2.2 Ha,  odlične kondicije, pa se očekuje cca 1.500 litara vina najviše predikatne kategorije.
Nakon berbe iznimno je važno da grožđe u tako smrznutom stanju dođe na preradu. Bobice su smrznute i ledeni kristali vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt.  Mošt je toliko gust da se stiskanje u preši obavlja nekoliko puta. Tako je prirodnim putem prešanjem odstranjena voda i dobije se najgušći koncentrat mošta. Sada počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na niskoj temperaturi do 10°C. U tihom i mračnom kutku starog srednjevjekovnog podruma iz 1232. godine počinje dugo i tiho vrenje koje traje i do godinu dana, jer predragocjeno je da bilo što plemenito izvrije. Nakon toga vrenje staje,  na određenom postotku srednjeg alkohola i nastaje začudno vino prebogato mirisima i okusima, slatko i slasno, sirupasto, za veliko oduševljenje.
Da je tog vina barem više obradovalo bi i više obožavatelja ovog prirodnog nektara.

Ledena berba u Kutjevu - položaj HrnjevacLedena berba u Kutjevu - položaj HrnjevacLedena berba u Kutjevu - položaj HrnjevacLedena berba u Kutjevu - položaj Hrnjevac
Izbornik